Ode aan de zon | Zonnepanelen waar je meer energie van krijgt | SunNed B.V.

Om de website van SUNNed goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent. Ga verder

 

Ode aan de zon

 

Zon is leven

 

De zon maakt je vrolijk. Dankzij de zon is er licht op onze planeet. En met dank aan het licht bestaat er leven. Zijn er cellen, planten, dieren en mensen zoals jij.

 

Zon is megaZon

 

Superlatieven schieten tekort als je praat over de zon. Mega groot: ruim een miljoen keer zo groot als de aarde en ruim 300.000 keer zo zwaar. Mega oud: ruim 4,5 miljard jaar. Mega ver ook. 150 Miljoen kilometer van ons verwijderd. Een zonnestraal doet er toch maar 8 minuten over, voordat hij je gezicht verwarmt.

 

En niet te vergeten: mega Watt.

 

Want zon is energie

 

Niets heeft zoveel energie als de zon: 3,8 x 1026 Watt (W) om precies te zijn. Dat is evenveel energie als 10 miljoen vaten olie per seconde, per wereldburger. De wolken houden 40% van het zonlicht tegen. En toch levert de zon 10.000 keer zoveel energie als we met z’n allen op aarde nodig hebben. Als we een gebied ter grootte van Nederland volzetten met zonnepanelen, hebben we genoeg elektriciteit voor de hele wereld.

 

Zon betekent voordeel

 

Zelfs in ons kikkerlandje geeft de zon meer dan genoeg energie. Op een plat vlak van een meter bij een meter levert de zon in de zomer zo’n 200 Watt (W) en in de winter 20 W – gemiddeld is dat 110 W per vierkante meter. Op een schuin vlak naar het zuiden met een hellingshoek van 35° is dit zelfs 125 W. Dit is de hoeveelheid energie per seconde gemiddeld over de hele dag. Rekenen we dit om naar een jaar, dan levert de zon een hoeveelheid energie van 1.095 kWh per vierkante meter.

 

Mooi, al die energie, maar wat kun je ermee? Een vierkante meter zonnecellen met een rendement van 15% levert per jaar 164,25 kWh aan energie. Met bijvoorbeeld 12 vierkante meter zonnepanelen haal je dus 1.971 kWh aan elektriciteit binnen. Dat is ruim de helft van de stroom die een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt in een jaar.

 

Dankjewel, zon.

Wilt u meer informatie?

 

De SunNed Solarteur vertelt je graag meer over de voordelen van SunNed zonnepanelen. En hij neemt je graag alle zorgen uit handen.